Ketika isteri mengandung

ASSALAMUALAIKUM :) BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM


Ketika isteri mengandung . .

Isteri : (mukanya masam dengan suaminya)
Suami : (perasan perubahan isterinya , jika dulu kalau balik kerja ja mesti isteri sambut dengan senyuman dan sedikit manja)

Malam sebelum tidur . .
Isteri : Abang . Saya minta maaf . (peluk suaminya yang baring di katil)
Suami : Sayang minta maaf kenapa ? (buatBuat tak tahu)
Isteri : Saya bermasam muka ja dengan abang sejak mengandung , rasa berdosa kat abang . Saya pon tak tahu kenapa bang . Rasa tak sedap badan , macamMacam rasa .
Suami : (senyum dan usap rambut isteri , kemudian cium dahinya) Sayang , abang faham . Pembawakan baby ni . (usap perut isteri) Minggu lepas abang pergi kuliah agama kat masjid , kebetulan isi ceramahnya ada sebut tentang ni . Isteri tak berdosa kalau hormon dan emosi berubah ketika mengandung hingga bermasam muka dengan suami . Sebelum ni sayang tak pernah bermasam muka , tak pernah kurang malayan abang . Untuk pengetahuan sayang , abang setiap hari dah pun maafkan sayang supaya sayang sentiasa selamat , bahagia dan Allah lindungi .
Isteri : (peluk eratErat suaminya)
.
.
.
.
.
Pengajaran :-

Jadilah suami yang penyabar , bukan terus melenting jika isteri emosi . Sudah jadi suami jangan berhenti belajar ilmu agama , penuhi majlisMajlis ilmu de masjid atau dimana sahaja kerana ilmu yang sampai pada kita boleh menjadi panduan kehidupan . Sentiasalah memaafkan isteri , kerana Syurga isteri pada redha suami .

terima kasih sudi baca..jangan lupa komen :)

0 comments:

Catat Ulasan

´