Sekian lama aku menghilangkan diri

ASSALAMUALAIKUM ^^

Haha . aku muncul sebagai seorang pelajar PSAS . BANGGA ! dah jadi student balik . okehhh . selamani aku menghilang disebabkan oleh ingin menyesuaikan diri di alam IPTA . *kononnya la kan* sebenarnya internet PSAS ni begitu LAJU . kalau na apa2 pon kena g CYBER CAFE jat bawah . le kopak duit kalau macam uhh hari2 .








#Ni budak satu kelas dengan aku DKA 1A [ budak kejuruteraan awam ] jun2013#
untuk setakat ni , ini ja yang aku ada . HAHA
6/41 )

sekarang ni da na FINAL EXAM da . lagi 3 minggu ja lagi na final . #21,23,28 & 30 hB 10 2013 . bulan 12 dah masok sem2 ! Cepatnya masa berlalu !

da la tu , skrang tenga ada program 1CITIZEN , t free aku update lain ! Bye Assalamualaikum

sebelum tu , Minta kerjasama baik korang tolong FOLLOW , COMMENT kat BLOG nie , hanya komen2 yang murni sahaja :) Terima kasih :)







terima kasih sudi baca..jangan lupa komen :)

Hukum Nikah Gantung - UAI

ASSALAMUALAIKUM ^^


Hukum Nikah Gantung

a) Nikah Gantung dalam bahasa arab disebut " NIKAH KHITBAH " dan hukumnya HARUS .

b) Nikah Gantung bermaksud pernikahan diantara pasangan pengantin yang tidak duduk serumah dalam satu - satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua - dua belah pihak . Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan .

c) Nikah Gantung juga mengadakan “ Majlis Akad Nikah “ yang harus mereka
ikuti sebagaimana perkahwinan biasa dilakukan .

d) Syarat SAH Nikah di dalam rukun – rukun perkahwinan seperti suami , isteri , wali , saksi , dan akad (Ijab Kabul) dan juga mas kahwin perlu ada untuk syarat sah nikah .

e) Nikah Gantung menangguhkan “ Majlis Kenduri Kahwin (WalimatulUrus) “ dan penangguhan majlis kenduri kahwin tersebut kadang – kadang menjangkau bertahun – tahun lamanya .




Sebab – Sebab Biasa NIKAH GANTUNG dilakukan

l ) Suami masih belum mampu menyara sepenuhnya kos sara hidup isteri seperti SEWA RUMAH , PAKAIAN dan sebagainya .
ll) Pasangan yang masih lagi Belajar dan Menuntut .
lll) Belum bersedia memberi Komitmen sepenuhnya didalam menunaikan tanggungjawab berumah tangga .

Setelah majlis Akad Nikah berlangsung , kedua – dua pasangan harus tinggal berasingan sehingga benar – benar bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai Suami Isteri . Pada kebiasaan pasangan ini akan tinggal di rumah ibu bapa masing – masing .

Tujuan utama “ Nikah Gantung “ ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya Perzinaan dan Lahirnya Anak Luar Nikah . Setelah kedua – dua pasangan ini melalui nikah gantung , mereka boleh bertemu , berdating dan bermesra . Malah jika melakukan sek pun sehingga melahirkan anak ia tidak salah dan tidak haram . Anak yang mereka melahirkan itu adalah “ SAH “hukumnya .

Walaupun mereka Nikah Gantung , mereka adalah pasangan suami isteri yang SAH di sisi Agama Islam dan undang – undang Kerajaan Malaysia .


Wallahua’lam . Lebih terperinci bole tengok dekat sini . :)





terima kasih sudi baca..jangan lupa komen :)

´