Perkenalan antara dua insan

Assalamualaikum . Salam sejahtera
Usai habis peperiksaan SPM pada tahun 2011 , aku mengikuti rombongan class ke Genting - Kl . 

Pernah sekali singgah di Masjid Syah Alam untuk solat . Waktu itu ada hamba Allah sedang mengalunkan ayat ayat suci Al-Quran , imam masjid mungkin . Menitis airmata membasahi pipi tanpa disedari . Ku mula rendahkan hati pada Ilahi . Terasa suatu perasaan yg sangat tenang menusuk ke kalbu . Masa solat magrib di sana , entah mengapa , tatkala aku sujud pada sujud terakhir , airmata ini deras mengalir membasahi lantai rumahNya . Sungguh , perasaan itu sukar digambarkan ! 

Hajat hati , ingin menghulurkan sedikit di tabung masjid . Namun dek kekejaran masa , hajat itu tidak kesampaian . Aku terlupa . 

Beberapa minggu kemudian , di takdirkan Allah . Aku berkenalan dengannya di alam maya ini . Berkenalan sebegitu sahaja . Tak lebih . Masa itu , aku di rumah , bekerja sementara di warung kedai makan depan rumahku mengisi masa lapang usai SPM . Dia di syah alam , bekerja di sana . 

Kebetulan , aku tercerita pengalaman dan hajat yang tidak kesampaian padanya . Alangkah terkejutnya , subuh itu , seperti kebiasaan dia pergi ke masjid yang sama , menunaikan solat subuh berjemaah dan menyempurnakan hajatku . Allah . Hanya Dia yg tahu rasa hati ini ketika itu . Hati mula berbunga . Namun , tetap ku serahkan padaNya . Doa yg sama ku panjatkan dalam setiap doaku , " ya Allah , berikanlah suami yg terbaik buatku . . "

Suatu ketika , dia memberitahu dia ingin pulang ke kampung halaman , kedah . Dan menyatakan hasratnya ingin ketemui aku . 

Kenapa nak jumpa saya ? Saya biasa biasa saja . . "

"Saya jumpa awak bukan nak tengok cacat cela awak . Tapi nak jumpa bakal isteri saya . . "

Allah . . luluh hati ini . Terpaku . Terdiam . Terrrrr . . tak tahu nak cakap . Aku dirikan solat istikharah malam itu . Aku ternampak bayang belakang badan seorang lelaki , lalu dia berpusing menghadapku , lalu memanggil , "Aishah . .Aku tersedar dari mimpi . Seperti biasa , ada peneman di pipi , si airmata . 

Esoknya , aku siapkan diri berjumpa dengannya . Berjumpa di KFC Pendang . Waktu itu , aku seperti gadis melayu trakhir ! Malu tak terkata ! Terasa pipi merah menyala ! Aduhaii , aku kah ini ?? Bukan selama ini tiada perasaan malu aku terhadap lelaki ? Bukan selama ini aku bencikan lelaki ? Mengapa saat ini aku tertunduk malu , terasa hormat padanya . Si dia datang bersama kembar dan adiknya . . aku duduk jauh di belakangnya sewaktu dia mahu membayar makanan . Dan . . . . Dia berpusing ke belakang , dan memanggil namaku , "Aishah . . . ." dengan lembut sekali . 

Allah . Kepala yg tertunduk , mata yg dipejam ku angkat , ku bulatkan mata melihat dia . Ya Allah . Sekali lagi . . . Alhamdulillah . . sekali lagi mimpi aku menjadi kenyataan . Diakah ?? 

Masa makan , suasana bagaikan sunyi sepi . Padahal ada riuh si anak kecil . Ada bunyi radio yang bermain . Gugup ! ! Diam ! ! Sepi . . .  Dia letakkan kotak cincin di atas meja . 

" Sudi jadi isteri saya dunia akhirat ? " 

" Allah . . . " 

Lalu ku ambil bekas itu , tanda , ya :')

Keesokannya , ku ajak dia ke rumah . Berjumpa kedua orang tua ku . Dan kemudian , aku pula ke rumahnya . Berjumpa ayah dan ibunya . 

Allah . Indah segala aturanNya . Alhamdulillah . 

Allah satukan kita pada 13-12-13 . Pada hari pernikahan kita , terjadi lagi mimpi aku . Aku duduk bersimpuh memakai jubah itu . Di sebelah kananku ada ibuku , dan di sebelah kiriku ada sahabat2 ku . Ku duduk diam penuh pengharapan mendengar kamu melafazkan lafaz sakinah itu .

Duhai suamiku . Kamulah yg sebenarnya dalam mimpiku selama ini . 

Alhamdulillah.

SuhbanAllah " Indah sungguh kisah cinta mereka berdua , Aku juga ingin begini . InsyaAllah . semuaNya telah diatur olehNya :) " . 


terima kasih sudi baca..jangan lupa komen :)

0 comments:

Catat Ulasan

´