Cara Melakukan Solat Sunat Istikharah
سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 
ASSALAMUALAIKUMInsya-Allah , , Hari ni farah nak post tentang solat istikharah yang dibuat oleh umat islam apabila mereka mengalami kesusahan atau dalam dilema dalam melakukan sesuatu keputusan , kebaikan atau keburukan pada diri seharusnya kita serahkan kepada Allah. Seharusnya kita berserah kepada Allah yang maha mengetahui tentang hambanya , pohonlah petunjuk kepada Allah supaya diberikan ilham dan petunjuk kepda hambanya untuk membuat keputusan yang terbaik . Insya - Allah .

farah nak terangkan Tata cara melakukan solat sunat Istikharah .
Tatacara menunaikan solat sunat Istikharah lebih kurang sama seperti solat SUBUH , hanya NIATnya saja yang berlainan  , iaitu berniat solat istikharah . dilakukan sebelum tidut ataupun setelah bangun tidur . sangat baik dilakukan sesudah waktu tengah malam disaat sunyi , supaya hati lebih kusyuk dalam mengemukakan permohonan kepada Allah . solat ini sangat peribadi sifatnya . sebab itulah harus dikerjakan berseorangan . solat ini tidak memakai AZAN dan IQAMAT .

Lafaz Niat
Ushalli Sunnatal Istikharaati Rak'ataini Lillahi Ta'aala
Sahaja Aku Sembahyang Sunnat Istikharah 2 Rakaat Tunai Kerana Allah Ta'ala

Rakaat Pertama ( 1 )
Baca surah Al - Fatihah dan Al - Kafirun

Rakaat Kedua ( 2 )
Baca surah Al - Fatihah dan Al - Ikhlas

Selepas Salam , Bacalah Doa Yang Disarankan Dalam Istikharah .
Dalam Berdoa Sebaiknya Menyebut Permintaan Yang Ingin Diberikan Petunjuk Oleh  Allah S.W.T . Misalnya : " Ya Allah , Jika Hal Ini . . . " ( Sebutkan Namanya ) .

Doa Istikharah
Setelah Selesai Solat , Bacalah Doa Yang Disarankan Rasulullah SAW .
Doa Istikharah serta terjemahan

Allaahumma Inni Astakhiiruka Bi'ilmika, Wa Astaqdiruka Biqudratika Wa As Aluka Min Fadhlikal Azhiim , Fa Innaka Taqdiru Wa Laa Aqdiru , Wata'lamu Wa Laa A'lamu , Wa Anta Allaamul Ghuyuub .
Allaahumma Inkunta Ta'lamu Anna Haadzal Amra Khairun Lii Fii Diinii Wama'aasyii Wa'aaqibati Amri , 'Aajili Amrii Wa Aajilihi Faqdurhu Lii Wa Yassirhu Lii Tsumma Baarikliifiihi. Wa Inkunta Ta'alamu Anna Haadzal Amra Syarrun Lii Fii Diinii Wa Ma'aasyii Wa 'Aaqibatu Amrii 'Aajili Amrii Wa Aajilihi Fashrif Annii Washrifni 'Anhu Waqdur Liyal Khairahaytsu Kaana Tsumma Ardhinii Bihi , Innaka 'Alaa Kulli Syai-in Qadiir .

Ertinya :

" Ya Allah , aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu , aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu , aku mengharapkan kurniaMu yang besar . Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMU yang dhaif . Engkau maha  tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil . Engaku Maha mMngetahui semua yang Ghaib dan yang tersembunyi .


 Ya Allah , jika hal ini ( *** ) dalam pengetahuanMu adalah baik bagiku , baik pada agamaku , membawa akibat dalam kehidupanku sekarang ataupun masa datang , takdirkanlah dan mudahkanlah bagiku kemudahan berilah aku berkah daripadnya .

Tetapi dalam ilmuMu dalam hal ini ( *** ) akan membawa bencana bagiku dan bagi agamaku  , bawa akibat dalam kehidupanku baik yang sekarang ataupun pada masa akan datang , jauhkanlah ia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya . semoga Engkau takdirkan aku pada yang baik , sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu."

Untuk lebih Terang dan Mudah sila klik di SINI ( Ceramah Dari Ustaz - II ) .


Farah nak Mohon Maaf Jika Ada Menyatakan Hal Yang Salah Tentang Solat Istikharah Di Atas . . Farah Hanya Insan Biasa Yang Sering Melakukan Kesilapan , Yang Baik Itu Datangnya Dari Allah . . Insya - Allah

terima kasih sudi baca..jangan lupa komen :)

3 ulasan:

´